Новини

 

Університет вітає повернення в родину славетного Інституту українознавства

03.05.2024

Перші установчі збори трудового колективу Науково-дослідного інституту українознавства КНУ імені Тараса Шевченка відбулися 2 травня 2024 року. Шевченків університет вітає в своїх стінах рідний НДІУ, адже саме професори Інституту філології КНУ були його засновниками.

 

В установчих зборах, окрім працівників Інституту українознавства, взяли участь представники КНУ імені Тараса Шевченка на чолі з проректоркою з наукової роботи Ганною Толстановою.

Проректорка відзначила, що повернення славетного Інституту українознавства в Університет, де він був започаткований, є важливою і знаковою подією, особливо в рік 190-літнього ювілею КНУ імені Тараса Шевченка.

Передісторія Інституту українознавства починається з філологічного факультету Шевченкового університету. У січні 1992 року наказом Міністерства вищої і середньої спеціальної освіти Української РСР №19 створено Інститут українознавства як самостійний навчально-науковий підрозділ Київського державного університету імені Тараса Шевченка. Потім був тривалий період спроб і намагань реорганізувати Інститут. На початку 2024 року Кабінет міністрів України своєю постановою погодив повернути Інститут до КНУ як окремий структурний підрозділ.

Ганна Толстанова підвела підсумки першого етапу приєднання: «На 2 травня до новоствореного НДІУ Київського національного університету імені Тараса Шевченка написали заяви 98% наукових співробітників НДІУ МОН України Це свідчить про дійсне бажання вчених рухати й активно розвивати такий важливий для Української держави науковий напрям, як «Українознавство» під прапором найкращого Університету нашої країни». 

Оскільки наука в Україні в умовах воєнного часу фінансується недостатньо, головним завданням науковців Інституту є підготовка конкурентоздатних проєктів НДР задля отримання стабільного фінансування НДІУ КНУ імені Тараса Шевченка у 2025 році, наголосила проректорка. 

Також доповідачка повідомила, що відтепер Інститут має нову електронну адресу ndiu@knu.ua , та розповіла про порядок приєднання до корпоративної електронної пошти співробітників нового університетського підрозділу.

Загалом обговорення тривало понад дві години, упродовж яких Ганна Толстанова відповіла на низку запитань, пов’язаних із життєдіяльністю новоствореного Інституту. За відгуками співробітників НДІУ, така конструктивна розмова посприяла налагодженню позитивного ментального настрою в колективі й подальшій співпраці з університетською родиною.

На установчих зборах трудового колективу НДІУ КНУ імені Тараса Шевченка були також присутні представники підрозділів Університету, які адмініструють наукову діяльність: начальник НДЧ Олег Недибалюк, заступник головного бухгалтера Університету (група НДЧ) Галина Майборода, заступник начальника ПФВ Університету (група НДЧ) Леся Лебеденко, заступник начальника відділу кадрів Університету Ганна Кравчук (група НДЧ).

 

Довідково: 

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2024 року № 115-р «Про погодження реорганізації Науково-дослідного Інституту українознавства та на виконання наказу МОН № 279 від 08 березня 2024 року «Про реорганізацію Науково-дослідного Інституту українознавства» шляхом його приєднання як окремого структурного підрозділу до Київського національного університету рішенням Вченої ради Київського національного університету імені Тараса Шевченка від 14.03.2024 у структурі Університету створено окремий підрозділ – Науково-дослідний інститут українознавства Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Затверджено структуру Інституту (4 наукові відділи: Відділ філософії та геополітики; Відділ етнології та історії України; Відділ культурології та культурної спадщини;  Відділ української філології та освітніх технологій, а також адміністративно-керівний сектор і Наукова бібліотека Інституту (структурний підрозділ бібліотеки імені Максимовича)) та Положення про Науково-дослідний інститут українознавства Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

За матеріалами НДЧ КНУ імені Тараса Шевченка і НДІУ КНУ імені Тараса Шевченка

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024